Pa de Xapata

xapata

La nostra proposta pivota al voltant del Pa de Xapata del Forn Carles de Les Planes d’Hostoles. Un pa especial que en Carles prepara per a nosaltres basat en la xapata que ell ofereix al seu forn, amb algunes modificacions que hem anat introduint a mesura que avancen en l’experiència.

La xapata (en italià Ciabatta, literalment sabatilla) és una mena de pa d’origen italià, de forma allargada i aplanada amb vores irregulars (similar a una sabatilla de roba). Té una crosta cruixent, i una molla amb butllofes irregulars fruit de l’alta hidratació de la massa. Està fet amb farina de blat, oli d’oliva, sal, i llevat, a partir d’una massa força líquida. Aquestes característiques el fan idoni per a l’elaboració d’entrepans. Un cop preparats els donem un toc de planxa (de ferro colat), per escalfar-los una mica i que quedin més cruixents.

IMG_1942Els fem d’embotits variats. En destaquem els de paltruc negre i el de botifarra negra amb formatge i panses, tots dos amb embotit de Can Cadet, de Les Planes d’Hostoles; un de pernil salat amb tomata i canonge… Tenim entrepans especials amb formatge brie, ceba cruixent i panses; de sobrassada amb panses, mel i formatge; i un parell d’opcions especials. el d’advocat, tomata i olivada i el Vegetalital, que seria com atrapà una amanida. Els fem pollastre, d’escalivada i anxoves…

I és clar, l’Hamburguesa «Les Voltes», amb carn de vedella de Can Xirgu, a Les Planes d’Hostoles, formatge, tomata, maionesa, ou ferrat i enciam.